Paris Kitapçıları: Shakespeare and company -1



Shakespeare and Company Kitabevi ile ilk kez ''Before Sunset'' filminde karşılaşmıştım. 

Hemingway'in Paris bir Şenliktir kitabında da anlatıldığı üzere kitapçı geçmiş yıllarda Sylvia Beach'e aitmiş. Sylvia Beach aynı zamanda James Joyce'un yazarı olduğu, bugün dünya edebiyatının klasikleri arasına girmiş ''Ulysses''in ilk yayımcısı. Hemingway'in de kitabında bahsettiği şekliyle şakacı ve güzel bacakları olan bir kadın.  Zaman zaman parasız kaldığında Hemingway'e para verdiği de söylentiler arasında.

Sylvia Beach, Adrienne Monnier isimli şair ve yayımcı bir Fransız hemcinsinin desteği ve annesinin kendisine verdiği 3000 USD gibi küçük bir kapitalle kendini Latin Quarter'da bir kitabevi sahibi olarak buluyor.  Sylvia Beach'in asıl yapmak istediği Amerika'da bir kitapçı açmak ama günün koşullarında Paris'te kiralar çok daha ucuz ve Sylvia'nın da parası yok. Sylvia, Büyük Savaş sonrasında Paris'e döndüğünde Bibliothèque Nationale'da araştırma yaparken Adrienne Monnier'in kitapçı dükkanından haberdar oluyor. Kitapçıya gittiği zaman Adrienne Monnier ile karşılaşıyorlar ve birbirlerine aşık oluyorlar. Adrienne Monnier'in intiharına kadar geçen yirmi sene boyunca da aynı hayatı paylaşıyorlar.

1941 yılının sonlarında Sylvia, kitapçı dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. 1951 yılında bu sefer başka bir Amerikalı George Whitman, Sylvia Beach'den aynı kitapçı ismini kullanmak için izin alarak başka bir bölgede kitabevini açıyor.

Bugün bizlerin gidip ziyaret ettiğimiz kitabevi de George Whitman'a ait olan kitabevi. 

Eğer isterseniz aldığınız kitaba kasa önünde, Shakespeare and Company-Paris 0 kilometre, ibaresi olan bir damga basılıyor. Kitapların pahalı olduğu söyleniyor ama bana çok pahalı gelmedi. Tanesi 13 ve 15 Eurodan iki adet kitap aldım ve tabii ki kitaplarımın ikisine de damga bastırttım. (Mutluyum ve gururluyum)

Etiketler: , , , , ,